Вход
Забравена парола? Нов потребител?

Йога практики - Календар

Пътят на ЕкстазаПътят на Екстаза

http://adidishayoga.eu/storage/app/media

Пътят на Екстаза

Серж, АдиДиша Йога

Може да има или не (нещо като) освобождение,

но тук определено има несмущавано блаженство.

Хатха Прадипика IV-78, Сватмарама


Преди време писах за Пътя на Болката, (https://adidishayoga.eu/news/post/tri-podhoda-km-praktikata-na-joga-bolka-udovolstvie-i-neprivrzanost) като начин за себеутвърждаване, преоткриване и трансформация. Това е работещ подход, носещ незабравими преживявания и служещ на напредъка в Йога. Силно пречистващ и свалящ напрежението от най-дълбоките слоеве на тялото.

Болката ни помага да овладеем ума и егото, да развием качества като непривързване, фино разбиране на усещанията и приемане. Аз бях там и взех много. Връщам се от време на време за да проверя...

Алтернативния път в йога и в живота е Пътят на Екстаза!


Цикли на съществуване

Всички наши преживявания се движат между добро, лошо и неутрално. Нашите емоции вървят нагоре и надолу на вълни. Съществува един много прост въпрос, който всеки може да си зададе, е, дали в живота си изпитва повече нещастие или повече щастие?

Според психологията, ако сте предимно неутрални, това се счита за добро и нормално, но според Йога на Екстаза това е песимистично и глупаво, тук се счита, че базовата линия, неутралното ниво е нещо лошо и нежелано.

Неутралното не е достатъчно добро – ние трябва да чувстваме, да намерим начин, и да дадем възможност на трайното ни щастие да се прояви. Ние имаме нужда от повече блаженство, богатство от преживявания, имаме нужда от повече щастие. Състоянието в което всичко ни е наред, и в което не чувстваме нищо е това, което аз наричам "състояние на зеленчук". Това е като да усещаме цялото си тяло изтръпнало. Нечувстващо. Блокирано. Бронирано. Още не ни боли, но сме готови за болката.

Мощта на екстаза

Да предположим, че оргазмът ви продължава десет секунди. В този момент, на най-мощен екстаз, къде е чувството Ви на тъга? Къде са усещанията за болка? Къде е депресията ви? Вашият страх, тревожност, гняв или объркване? Ние носим в себе си  толкова много от тези негативни емоции, но в момент на оргазъм всичко това си отива. Това е силата на екстаза, силата на блаженството.

За обикновения човек, независимо дали е мъж или жена, оргазмът е много кратък - средно женският оргазъм продължава около седем секунди, а мъжкият - четири секунди. Така че дори докато казвате, че свършвате, вече сте свършили! А, ние сме готови да направим толкова много за да преживеем тези мимолетни мигове на блаженство и щастие. Спомнете си само защо започва Троянската война!

Да предположим, че преживяваме оргазъм веднъж всяка нощ. Това означава, че в период от двадесет и четири часа, за десет секунди, умът ни е напълно освободен от всякакъв вид страдания. Това е добре, но също така е твърде кратко. Защо да не можем да го удължим?

Според Йога на екстаза, можете да засилите преживяването на оргазма си, да го задълбочите и да разширите неговата продължителност. При това не е необходимо да правите секс. Така че, че можете да имате оргазъм с продължителност един час на ден.  Това никак не е зле! Това са шестдесет минути, вместо десет секунди!

Нека си представим, че целият ви стрес, всичките ви негативни емоции, всичките ви проблеми, целият емоционален отпадък натрупан през последните двадесет и три часа, са като боклук или по-точно казано, като гориво за вашата система. Можете да изгорите всичко това напълно, за един час. Тогава къде е стресът ви, къде са вашата тревожност и страх?

Това е същността на Йога на Екстаза. 


Пътят на Екстаза. Изцеление.

Пътят на Екстаза ни води до откриването и развитието на оргазмичните състояния, и това което научаваме по пътя е, че екстаза не е само физически. За да можем да изпитаме множеството усещания и чувства, които са възможни с екстаза и които са много по-фини и по-изискани в сравнение с грубите физически оргазми, ние трябва да сме по-осъзнати когато преживяваме екстаз.

Тези фини чувства са по-мощни от това, което преживяваме и свързваме с обикновения оргазъм и имат потенциала да преобразят ума ни и да унищожат нашия гняв, депресия, страх и панически атаки, защото когато в тялото си имаме достатъчно енергия на блаженството, става много трудно да бъдем нещастни, колкото и да се опитваме!

Нещото, което трябва да се разбере е, че съществуват различни нива на блаженство и щастие. Обикновените физически оргазми могат да бъдат краткотрайни и повърхностни в сравнение с по-рафинираните нива на екстаза и блаженството, но основата на физическите и психическите оргазми е една и съща.

Йога на Екстаза ни учи да използваме и култивираме своята енергия на блаженството. Когато практикуваме Йога на Екстаза, използваме методи за увеличаване на тази енергия, без да я блокираме. И ако огънят вече гори, ние искаме да сложим още дърва в него за да се разгори той още по-силно. Когато този огън се разгори повече, получаваме повече блаженство и след като изградим голямо количество блаженство, екстазът става много мощен.


Пробуждане на съзнанието

Йога на Екстаза е практика която служи за нарастване на енергийният поток. Чрез работата с тялото, тя влияе на нашата енергийна система, за да може се установи вътрешна връзка между физическото и нефизическото. Заедно с това Йога на Екстаза е практика за пробуждане на съзнанието, и когато вашето съзнание започва да се пробужда, тогава всички енергии във Вас започват да се движат.


Йога на Екстаза. Енергия.

В Йога на Екстаза ние приветстваме енергията. Да, ние се прекланяме пред тази свещена и творческа сила, като я запазваме и усилваме, вместо да я освободим и загубим. Ние довеждаме тази енергия, наречена екстаз до по-високите нива на нашето същество - към сърцето, така че да станем по-любящи; или към гърлото, така че да се подобри нашето изразяване; или към главата, така че да станем по-креативни. Всички се отнася до нас и до протичането на нашата енергия.

Йога на Екстаза не е практика съставена само от физически упражнения. В тази йога физическото тяло също се счита за духовно същество. Когато започнете да практикувате тази йога, започвате да осъзнавате, че тялото ви е специално. В него се крие неизползвана енергия, и енергията, която се движи във физическото ви тяло, е същата като космическата енергия. Когато почувствате тази енергия, можете да сте сигурни, че тя ще ви помогне.

Енергията на екстаза ще ви помогне да търсите, откривате и използвате талантите си. Може би, ще откриете в себе си нещо, което можете да правите добре. Може би в тялото ви се крие болка, физическа или психическа - тогава Йога на Екстаза ще я открие и ще помогне да се справите с нея.

Единствената цел на йога - Освобождението - е, когато чувствате екстаз в тялото, в ума си и в целия си живот.


Йога на Екстаза срещу аскетизма

 Йога на екстаза ни отвежда отвъд обикновеното желание и възприятие, но въпреки това използва нашите ежедневни човешки сетива и въплътено преживяване. Едно от основните неща, което отличава Йога на екстаза от аскетичната йога е, че Йога на екстаза е много фокусирана върху физическите чувства и телесните усещания. В Йога на Екстаза липсва потискане. Ние използваме всички свои чувства и усещания като ресурси, като източници на енергия. Ние ги изгаряме като гориво и така преобразуваме всичко. Тялото не се игнорира, няма самоотхвърляне, няма самоопотискане или самоомраза. С Йога на екстаза трябва да харесвате себе си, трябва да познавате себе си, трябва да чувствате себе си и да използвате енергията си. Колкото повече харесвате себе си, толкова повече харесвате партньора си, толкова повече сте в състояние да чувствате и разширявате безусловната си любов и състрадание. Ето защо, ако вашата Йога на Екстаза е наистина силна! Блаженството, което изпитвате, се усеща от всички съзнателни същества, не само от вас.


В този момент блаженството има способността да трансформира страданието. Това блаженство е истинско щастие и премахва неговото противоположно нещастие. Блаженството е като светлина: когато включите светлината, тя премахва тъмнината.


Мотивация
Едно от предимствата на Йога на Екстаза е, че в нея има силен акцент върху въплътеното чувство, осъзнаването на тялото и блаженството.Това е нещо, което почти всеки може да оцени. Не ви мързи да правите тези неща - много често тялото само ви напомня и ви насърчава да практикувате.

 Това е добра и силна мотивация за практиката на Йога на Екстаза. Един проблем, общ за повечето други практики, е, че когато тялото и умът ни са уморени, ние не ги правим. Но ако тялото ви е будно, възбудено, ако тялото ви има нужда, тогава, когато практикувате, то работи по-добре, вие виждате резултатите по-бързо.


За кого е тази практика?

Не е необходимо да сте йогин или йогини, за да правите тази практика. Не е необходимо да имате сексуален партньор.

Упражняването на тази йога не изисква голямо физическо усилие, но тя дава дълбоко благотворно въздействие върху цялото тяло и е идеалната необходима подготовка за най-високите нива на йога. Достъпни е за всяка възраст и е безопасни за хора, които са физически слаби или крехки.

Независимо от нивото си на подготовка, вие ще можете да задълбочите практиката си, дотолкова, доколкото ви позволява куражът и здравият разум. Ако сте готови да опознаете себе си от нова страна, тази практика е за вас!

Всички ние, поне от време на време изпитваме истинската си, екстатична природа. Това са състояния на моментен екстаз, в които Азът просветва в нашето съзнание – и ние можем да се научим да улавяме и удължаваме тези моменти.

Щастието е светлината на истинската ни природа, която надхвърля ежедневните възходи и падения, а нещастието е тъмнината на нашето невежество, страхът ни, нашата безполезност. Всеки един трябва да знае, че щастието му зависи от него самия, това е избор.